Vill öka läslusten bland unga

Han är en mångsysslande musiker och föreläsare som vill nå ut till den unga publiken. Få dem att förstå värdet av att läsa. Han hade själv mycket hjälp av litteraturen när han kom till Sverige och skulle lära sig ett nytt språk.

När Dekan Izat var tio år gammal flydde han tillsammans med sin familj från Kurdistan till Sverige. Han har sedan dess utbildat sig till socionom och föreläser i dag om sitt liv. Han använder ofta musiken som ett verktyg för att göra sin röst hörd och jobbar som folkbildare och studiesamordnare med inriktning mot unga människor och kulturella projekt.

– För mig har läsandet varit avgörande för att lära mig ett nytt språk, men också för att behålla mitt modersmål. Boken ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” har haft en viktig roll för att komma i gång med att läsa på svenska.

Han minns när han gick i förberedelseklass.

– Den hunger jag hade för läsning då gav mig chansen att lära mig språket tillräckligt bra för att kunna läsa svenska ämnen på bara sex månader.

För mig har läsandet varit avgörande för att lära mig ett nytt språk.

Hans favoritgenre är biografier eftersom han gillar att ta del av sanna berättelser och upplevelser. Det är något som han tror hjälper honom i musiken, även i arbetet med ungdomar.

– Man lär sig mycket av att läsa om andras resor, tankar och berättelser. Därför är min favoritbok just nu ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”.

I tider då många oroar sig för att unga läser mindre upplever Dekan motsatsen. Men han tror att de läser annat än klassiska böcker och att internet spelar en viktig roll.

– Jag skulle vilja jobba för att öka läsandet av just böcker och tryckta källor. Samtidigt är det också viktigt att prata om källkritik och källvärde när man talar om läsning. Men för att få unga att läsa måste man kunna koppla det till deras omgivning, miljö och vardag. Bilden av att läsandet kan ge just mig något ökar också lusten till det.

Detta kommer Dekan att arbeta för i sin roll som läsambassadör. Främst i form av föreläsningar och i de möten han har med unga.

Kanske att han skriver en låt på temat också?