Skapar utifrån texter

Hon förknippas kanske mest med sina svartvit-rutiga golv, men förutom konstnär är hon även lärare och läsare. I båda sina yrken använder hon ofta boken och texten som utgångspunkt och inspirationskälla. Hon läser även gärna för sin son.

Karolina Nolin tycker om att läsa och köper många böcker. Romaner. Biografier. Deckare.
Hon har med sig läsandet från barndomen då föräldrarna läste högt tills hon kunde läsa själv. Allra käraste syster av Astrid Lindgren var en favoritbok.
– Jag och min syster lekte att vi var i den låtsasvärlden.

Låtsasvärldar kanske man kan kalla de olika motiv Karolina Nolin skapar i sin ateljé, där de svartvit-rutiga golven dominerar. Känslan för färg och form har hon också haft med sig sedan unga år. Hon kan i vissa fall hämta inspiration från böcker och textstycken när hon skapar. Ett exempel återfinns i projektet A Conversation Piece, där hon tillsammans med två andra konstnärer/fotografer skapar olika tolkningar utifrån förvalda teman. Läs mer om det på Karolinas hemsida: karolinanolin.se

I sin roll som lärare handlar det också mycket om böcker och berättelser i relation till undervisningen.
– Just nu i psykologin ska de själva hitta sitt studiematerial och får söka brett både i föreslagna läroböcker men också skönlitteratur, poddar och filmer till exempel. Det tror jag stimulerar lärandet.

Jag tycker att lässtunden på kvällen är viktig och mysig.

Ett initiativ som Karolina gör som läsambassadör är att bjuda hem sina elever på bokprat. De får då ta med sig böcker de gillar, prata kring dem och inspirera varandra.

Karolina Nolin läser även mycket för sin son, John som är 5, 5 år.
– Jag tycker att lässtunden på kvällen är viktig och mysig. Först att vi tillsammans har varit på bibblan och lånat böcker. Sedan att få en lugn stund tillsammans med sitt barn och allt man utifrån böckerna kan prata om – det är ju det som är kul!

Som förälder tycker hon att man har möjligheten att diskret styra in valet av böcker på ämnen som kan vara aktuella i samhället. Till exempel döden, flyktingar eller annat.

Just nu läster de Lasse-majas detektivbyrå och Monsterakademin.

I höst kommer även Karolina Nolins egna första bok ut. Innehållet består övervägande av bilder, men även lite text, där hon formulerar sig själv och sitt konstnärskap.