”Avkoppling och kunskap på samma gång.”

Han har en strålande karriär bakom sig som höjdhoppare, med bland annat ett OS-guld från Aten 2004. Läsningen har hjälp honom att slappna av och koppla bort samtidigt som det har bringat kunskap.

Förutom en halvtidsanställning på Karlstads universitet har Stefan Holm andra uppdrag, som bland annat medlem i Internationella Olympiska Kommittén och höjdhoppstränare. Han nämner även att han är en halvrisig fotbollsspelare och så är han ju en läsare.

– Jag läste en del som ung, framför allt böcker om sport, typ Åshöjdens BK-böckerna och serietidningen Buster. I övrigt plöjde jag böckerna om Tvillingdeckarna Klas och Göran Bergendahl.

Han minns en speciell bok som hans svensklärare på högstadiet rekommenderade. Det var JD Salingers ”Räddaren i nöden”. Men egentligen var det inte förrän efter gymnasiet som han verkligen började sluka böcker.

– Jag gjorde lumpen ett år och det var väl ärligt talat ingen större intellektuell utmaning, så jag letade mig till biblioteket i Forshaga och gav mig på Science Fiction-hyllan där. Började med ”2001” av Arthur C Clarke och sen rullade det liksom på.

Han hänvisar vidare till en krönika på temat:

http://www.vf.se/kronikor/holm/bocker-och-grannens-boxer

 

Läsningen blev avkoppling och samtidigt ett sätt att lära sig saker på.

Läsningen blev ett sätt för honom att slappna av och koppla bort när han var ute och reste på tävlingar.

– Det blir oändligt mycket dödtid på flygplan, flygplatser, bussar och hotellrum och ett bra sätt att få tiden att gå utan att bränna onödig energi blev att läsa helt enkelt.

Så läsningen blev avkoppling och samtidigt ett sätt att lära sig saker på. Och att Stefan Holm är påläst har han bevisat när han har varit med i teveprogrammet På spåret bland annat.

Han har även varit en aktiv recensent och kommenterat böcker på sin egen hemsida:

http://www.scholm.com/ll.asp

Stefan Holm är även pappa till Melwin, 10 år.

– Även om jag inte läser så mycket för honom just nu så gjorde jag det när han var mindre. Vi får väl se om vi tar upp det igen, eller om han hittar ett intresse för läsande på egen hand snart.